Alacsony spermaszám Azoospermia, Oligospermia

Az Oligohydramnion olyan helyzet, amelyben a sperma kevesebb, mint 20 millió spermát tartalmaz köbméter milliliterenként. Ha a spermaszám Alacsony, Csökkenti a tojás megtermékenyítésének és a terhességnek a lehetőségét a házasság után. Azonban sok ember van, akiknek nincs elég spermájuk, ennek ellenére képesek elképzelni egy gyermeket. Ha ismeri az alacsony spermaszám okát, növelheti a számot, megoldhatja a problémát. Bizonyos esetekben a pár kénytelen meddőségi kezelésen átesni a terhesség esélyeinek növelése érdekében, míg mások olyan szakaszba kerülnek, ahol kénytelenek alávetni a laboratóriumi megtermékenyítés (IVF) folyamatát.

Az alacsony spermaszám tünetei

Általában az egyetlen tünet, amely alacsony spermaszámra utal, a terhesség nehézsége .
Bizonyos esetekben azonban a sperma hiánya hormonális okokból következik be, majd általános jelek jelzik a betegséget, például:

 • A szexuális képesség megsértése, amely a szexuális vágy hiányában vagy az erekció hosszú ideig tartó fenntartásában nyilvánul meg.
 • Fájdalom, duzzanat vagy kiemelkedés a herék területén.
 • Csökkentse a haj mennyiségét az arcán vagy a testén.
 • A kromoszóma rendellenességek bármely más jele.

Ezért minden olyan esetben, amikor a párnak nehézségei vannak egy vagy több évig, vagy amikor megjelenik a fent említett jelek egyike, orvosi segítséget kell kérniük.

Az alacsony spermaszám okai és kockázati tényezői

A spermiumok termelése egy összetett folyamat, amely a hipotalamusszal és az agyalapi mirigygel kezdődik, amely hormonokat választ ki, amelyek stimulálják a herék spermiumtermelését. A spermát ezután a herékből a vas deferenseken keresztül a prosztata mirigyébe pumpálják, amely spermát termel. Az ejakuláció során a spermát tartalmazó Sperma kiválasztódik a testből a pénisz (férfi szerv) vizeletcsatornáján keresztül.

Ha a fenti szakaszok bármelyikében egyensúlyhiány lép fel, ez a spermiumtermeléssel kapcsolatos problémákhoz, valamint számuk csökkenéséhez vezethet. Sok esetben az alacsony spermaszám oka ismeretlen, de más esetekben az:

 • A Varicocele egy duzzadt és prolapsált herék, amely magas hőmérséklethez vezet, és megzavarja a spermiumok termelését.
 • Szennyeződés-vannak olyan típusú szennyeződések, amelyek a herékben fertőzésekhez vezetnek, ami a spermiumok szállítási csatornáinak repedéséhez, útjuk teljes vagy részleges elzáródásához vezet. Ezeket a fertőzéseket szexuális úton terjedő betegségek, például szifilisz vagy gonorrhoea okozhatják. De vannak más szisztémás betegségek is, amelyek befolyásolhatják a heréket, például a kanyarót. A prosztatagyulladás is blokkolhatja az ejakulációt.
 • Fordított ejakuláció (retrográd ejakuláció). Vannak olyan betegségek, mint a cukorbetegség, sclerosis multiplex( MS), gerincvelő sérülések, és más betegségek, amelyek miatt a sperma kiválasztódik a húgyhólyag helyett kilökődik a pénisz.
 • Az antiszperm sejtek-bizonyos esetekben, különösen vazektómia ( vazektómia) után – olyan immunrendszersejteket termelnek a szervezetben, amelyek tévesen kezelik a spermát idegen testekként, ezért támadják meg őket.
 • Hormonális rendellenességek – hiánya tesztoszteron és a hormonok GnRH, LH, FSH, ami ahhoz vezethet, hogy csökken a spermiumok termelése, és befolyásolja a férfi termékenységet.
 • Kromoszómális rendellenességek-mint például a “Clineventer” szindróma, amelyben a férfiak két X kromoszómával és egy Y kromoszómával rendelkeznek.

Ezenkívül az azoospermiát a következők okozhatják:

 • Glutén betegség
 • Mindenféle rák
 • A szeminális csatornák mechanikai elzáródása
 • Bizonyos típusú gyógyszerek
 • Kémiai expozíció
 • Nehézfémek
 • Sugárzás
 • Hosszan tartó kerékpározás és jelentősen magasabb hőmérséklet a herék területén.

Mindez lehet az oka az alacsony spermaszámnak

Hasonlóképpen, lehet, hogy egy helytelen életmód, amely magában foglalja az alkoholfogyasztás nagy mennyiségben, visszaélés különböző gyógyszerek és stimulánsok (különösen szteroidok-szintetikus hormonok, hogy ösztönözze az izmokat), a dohányzás, a stressz és az állandó pszichológiai nyomás, vitaminhiány és jelentős súlygyarapodás. Az okok a sperma hiányához vezetnek.

Komplikációk az alacsony spermaszám miatt

Az elégtelen spermaszám vagy annak hiánya fő szövődményei elsősorban pszichológiai jellegűek,a stressz és az elégtelen termékenység okozta pszichológiai kényelem hiánya miatt.

A vízhiány diagnosztizálása

A spermiumok számát mikroszkóp segítségével milliliter spermában lehet elvégezni. Ezt a folyamatot egy személy vagy egy számítógép is elvégezheti. Még akkor is, ha megerősítést nyer, hogy a spermaszám valóban alacsony, továbbra is meg kell győződni arról, hogy ez a tényező okozza a termékenységi problémát, ezért más okokat is ki kell zárni egy olyan ember számára végzett felméréssel, aki spermiumhiányban szenved és felesége. Még azokban az esetekben is, amikor a spermiumok száma csökken, vannak más elemek a spermiumban, amelyek befolyásolhatják a terhesség esélyeit, ezért diagnosztizálni kell őket. Ezért a spermiumok milliliterenkénti számának tanulmányozása után szokásos gyakorlat a spermiumok jellemzőinek tanulmányozása megjelenésük, valamint mozgásképességük szempontjából.

Az orvos által a betegségek diagnosztizálására végzett egyéb alapos vizsgálatok a következők:

 • A herék ultrahangvizsgálata a szerkezeti hegek azonosítására.
 • Ultrahang vizsgálat a végbél (Escherichia coli), amely lehetővé teszi, hogy egy jó pillantást a prosztata, valamint a csatornák, amelyeken keresztül a sperma áthalad, diagnosztizálni minden elzáródás előtt a sperma. A csatornarendszer vazográfiáját speciális radioaktív anyag segítségével is elvégezheti.
 • Az ejakuláció utáni vizeletvizsgálat diagnosztizálhatja a retrográd ejakulációt.
 • Hormonális és genetikai vizsgálatok a szisztémás rendellenességek diagnosztizálására.
  Antibiotikum teszt a spermiumok elnyomásának diagnosztizálására.
 • Herebiopszia a diagnózis utolsó szakaszában.

Az alacsony spermaszám okának diagnosztizálására ma használt nagyszámú teszt ellenére egyes esetek megválaszolatlanok maradnak anélkül, hogy meghatároznák az okot.

Alacsony spermaszám

Az alacsony spermaszám kezelése az alacsony spermaszám alapjául szolgál, így:

 • Sebészet-műtét segít abban az esetben, ha az OK kitágult vénák, ami a magas hőmérséklet a herék, vagy ha van egy elzáródás a vas deferens.
 • Antibiotikumok. Ha az OK herefertőzés, az antibiotikumok segíthetnek megszüntetni a fertőzést okozó baktériumokat. Bizonyos esetekben azonban törött (Sebhelyes) a herék visszafordíthatatlanná válnak, a gyógyulás lehetetlenné válik.
 • Gyógyszerek. Ha az OK hormonhiány vagy más szisztémás probléma, a gyógyszeres kezelés segíthet a hormonális rendellenesség egyensúlyában.
 • In Vitro megtermékenyítés-olyan esetekben, amikor a kezelés nem segít, in vitro megtermékenyítést (tubális) alkalmazhat, amelynek során a megtermékenyítés még kis számú spermával is előfordulhat.

Alternatív kezelések

A vitaminok és étrend-kiegészítők kezelésének lehetősége tudományosan nem bizonyított, kivéve azokat az eseteket, amikor az ok az egyik ilyen anyag hiánya a természetben. Van néhány ajánlást tartalmaz kiegészítő gyógyszert, hogy a C-vitamin, E-vitamin, B12-vitamin, cink, szelén, ginseng.